De afgelopen week gewerkt aan een artikel voor het blad Mediacoach. Daarbij dankbaar gebruikgemaakt van de tips van Lizette. Het beoogde nummer zal ook een artikel van Rob Martens bevatten. Hij bekleedt de Veringastoel van OU/Ruud de Moor Centrum. Martens vindt het onderwijs een "reservaat": leerkrachten maken volgens hem onvoldoende gebruik van alle multimediale kansen die onderwijs voor kinderen aantrekkelijker en avontuurlijker maken. Die nieuwe ontwikkelingen vragen om een nieuw onderwijsconcept. Het Iselinge-artikel beoogt te laten zien hoe nieuwe leerkrachten op onze hogeschool voorbereid worden op die nieuwe multimediale wereld. De eerste conceptversie is te downloaden op: https://share.acrobat.com/adc/document.do?docid=9f33be91-0c37-491e-b3e0-abd5d172121a
donderdag 29 oktober 2009
Raak, mis, rijp en groen...
Deze week voor het eerst een aantal dagen in Apeldoorn gewerkt. Oase van rust, vergeleken met een hectisch opleidingsleven. Een interessante week voor de IJsselgroep: studiedagen rond thinking skills: Erik Groot Koerkamp ontvangt deze week collega's uit Engeland op basis waarvan we de komende maand een nieuw lectoraatsdossier schrijven. Hij geeft het de prachtige titel: "de denkende klas" mee! Verder is vandaag de Raakpublieksubsidie eindelijk de deur uit. Samen met zeven scholen (Carrousel, Mate, de Slinger, st. Jozef, Timpaan, Pierson en Montferland) gaan we voor een tweejarig mediawijs project. Voor januari uitsluitsel over subsidie. Het mooiste moment van de week was toch de netwerkbijeenkomst academische pabo: interne opleiders van de deelnemende scholen die met ons meedenken over een inspirerend aanbod en een goede begeleiding van onze studenten. Morgen een gesprek met het CvB over mijn taakinvulling voor de komende tijd.
zondag 25 oktober 2009
Afronding studie
In de wijk Ceramique in Maastricht checkte ik vrijdagmiddag mijn mail. De beoordelaars van mijn eindscriptie voor de master onderwijskunde hadden mijn scriptie gelezen, goed bevonden en met een 8 beloond. Leuk. Op naar nieuwe uitdagingen.
Voor geïnteresseerden: de scriptie is te downloaden vanaf https://share.acrobat.com/adc/document.do?docid=64674013-507b-41b8-95c4-b951529b7262 . Met bijzondere dank aan dochter en schoondochter (die feedback leverden dikker dan het werkstuk zelf en/of engelstalig samenvatte) en aan Gerdo Velthorst die op socratische wijze ondersteuning gaf bij het statistisch gegoochel.
dinsdag 20 oktober 2009
Als de bladeren vallen
Herfstvakantie: we zijn maar eens begonnen met het samen met de kleinkinderen bezoeken van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Intussen bereiden we ons voor op een paar dagen Maastricht, waar we een appartementje hebben gehuurd. Deze week wordt een artikel geschreven over mediawijsheid en multimediale ontwikkelingen binnen de opleiding voor het blad MediaCoach. In het artikel moet aangesloten worden bij de inzichten van Rob Martens over de veranderde multimediale maatschappij en de consequenties daarvan voor het opleiden van nieuwe leerkrachten. Het zal aan het Vrijthof geboren worden. Intussen lees ik de schitterende roman van Tommy Wieringa: Caesarion. ("Het opruimen en schoonmaken van wat ten dode is opgeschreven, is een cruciale daad, een paradoxale uitdrukking van hoe te leven.') Een boek dat je in één adem uit wilt lezen. En (we naderen het einde) eindelijk de hand weten te leggen op een zeldzame uitgave van antiquarische kwatrijnen van Adriaan Morrien: Schroom en Diepste Lust, 13 kwatrijnen compleet met een kleurenlitho.
zondag 18 oktober 2009
Dorpsleven
Opnieuw met zeer veel genoegen een boek van Amos Oz gelezen: zijn net verschenen Dorpsleven, een bundel waarin in acht verhalen kennisgemaakt wordt met de bewoners van het dorpje Tel-Ilan. In elk hoofdstuk maken we kennis met nieuwe inwoners, bijvoorbeeld het bejaard ex-parlementslid dat zijn verweduwde dochter het leven zuur maakt door te grommen op alles en nog wat, op het verdwijnen van wederzijdse belangstelling en het oude solidaire élan dat uit zijn geliefde socialistische partij is verdwenen. De oude brombeer heeft het gemunt op een jonge Arabier die het samenleven van Joden en Arabieren bestudeert. De oude man vermoedt minachting en vijandigheid, provoceert maar voelt zich ook schuldig, vol “weerzin om zichzelf” en om de last die hij zijn vijfenveertigjarige dochter bezorgt. Als een vertegenwoordiger van elektrische apparatuur aan de deur komt, wordt deze afgeblaft: “Een droger! Elektrisch?! Voor de was?! Wat mag dat wezen? Is de zon al met pensioen? Zijn de waslijnen moslim geworden?”
maandag 12 oktober 2009
Lectoraat Mediawijsheid
Goed nieuws: Iselinge Hogeschool mag een lector mediawijsheid benoemen. Het SKO heeft onze aanvraag goedgekeurd, zodat we aan de slag kunnen. Dat betekent dat de IJsselgroepplannen rond mediadidactiek een nieuwe impuls krijgen: méér onderzoek, méér mensen, méér armslag. Áls de Raaksubsidie die in december wordt aangevraagd ook gehonoreerd wordt, kan een groot IJsselgroepbreed traject van start, waarin ook scholen , nascholers en onderwijsadviseurs betrokken worden.
Geheim Dagboek Hans Warren
Dit weekend het laatste deel van het Geheim Dagboek van Hans Warren gelezen. Deel 22! In de loop der jaren heb ik met veel genoegen, verbazing maar ook ergernis zijn dagboeken gelezen. Een dichter van formaat die een beetje naargeestig uithaalt naar collega-schrijvers als Willem Wilmink. Maar tegelijkertijd de man van mooie zinnen, prachtige poëzie en liefde voor muziek. In dit laatste deel worden we deelgenoot van de aftakeling: hij ergert zich aan de vergeetachtigheid en krijgt te maken met allerlei lichamelijk ongemak. En dat in een relatie met een veertig jaar jongere betweter. Geen prettig gezelschap lijkt me.
zaterdag 10 oktober 2009
Perspectief
Eén van de favoriete voorleesboeken van Jip is het boek waarin een net verhuisd kind met slechte zin door de buurt dwaalt op zoek naar nieuwe vriendjes. Via dakdekkers komt hij uiteindelijk terecht op het helikopterplatform van een ziekenhuis.
Gisteren werd het boek voor de zoveelste keer verteld. Ruben, de hoofdfiguur uit het verhaal, loopt met handen in zijn broek te slenteren door zijn nieuwe buurt. Eén van de dakdekkers ziet hem lopen en spreekt hem aan. In mijn vertelling: "Ha Ruben, wat kijk je verdrietig. Ben je soms boos?" Jip kijkt me aan en zegt: "Opa, hoe kan die dakdekker weten dat hij Ruben heet?"
Stof voor Piaget.
woensdag 7 oktober 2009
Nippend aan enkele glazen wijn....
Net thuis van een mooi weekend Rome. Vanuit Rome een uitstapje naar Pompeji gemaakt. Stond al lang op mijn wensenlijstje en bleek de moeite meer dan waard. Verder voor het eerst de Via Appia Antica gelopen en de catacomben bezocht van Callisto. Op de Via Appia -een weg vol gaten, kuilen en karrensporen staat een niet overbodig waarschuwingsbord. Op zijn Noors: fartdempere! Maandagavond laat thuis en direct weer flink aan de slag: overleg Graafschapcollege over meer HBO in Doetinchem; overleg met besturen van VO over een nieuwe VO-opleidingsvariant "oudere kind" en overleg in Hardenberg over de academische pabo. En morgen naar Nijmegen voor overleg met de Open Universiteit over afstemming van wederzijdse programma's. Kortom: werk!
Abonneren op:
Posts (Atom)