Eind goed al goed? De eindversie van mijn scriptie voor de Master Onderwijskunde ligt nu bij de beoordelaar. Naar verwachting kan voor de herfstvakantie een punt gezet worden en is een cijfer toegekend. Het onderzoek heeft twee mooie opbrengsten: er is sprake van een significant verschil tussen de kwaliteit van werkstukken van laatstejaars studenten die in de experimentele webloggroep zaten en en die van studenten uit de controlegroep: de experimentele groep presteert beter. En verder blijkt dat het studietempo van de experimentele groep significant hoger is dan van de controlegroep. Mooi resultaat. Ik ga me in Rome eens buigen over een cadeautjeslijst voor kinderen.
woensdag 30 september 2009
dinsdag 29 september 2009
Collecteren
Vandaag kreeg Iselinge bericht dat de subsidie voor resultaatgericht werken met taal is goedgekeurd. Daarmee wordt het mogelijk dat een groep studenten in samenwerking met het lectoraat op basis van literatuurstudie kijkwijzers gaan ontwikkelen voor effectieve instructies (technisch en begrijpend) lezen, woordenschat en spelling. Uitgerust met een digitale videotoolkit gaan zij daarna in de stage opnamen maken van elkaars instructies. Deze opnames worden bewerkt en gemonteerd en geven aanleiding tot intervisie en reflectie. Mooi!
Verder de dag besteed aan het voeren van een reviewgesprek met de Stichting Innovatie Alliantie over onze voorgenomen subsidieaanvraag Raak-publiek. Nuttige feedback. De aanvraag moet voor 2 december worden ingediend en zal zich richten op multimediale ontwikkelingen en de widening of the gap tussen leerkracht en kind mbt multimediale vaardigheid.
maandag 28 september 2009
Juni
Dit weekend de nieuwe roman van Gerbrand Bakker gelezen: Juni. Bakker kan schrijven, de eerste roman die ik van hem las vond ik indrukwekkend, met name vanwege de eerste zin: " Ik heb vader naar boven gedaan." Juni speelt weer op het platteland. In mooie taal -sober maar krachtig- wordt het verhaal verteld: mij te traag. Er zit geen vaart in. Het komt niet op gang en het noopt je niet tot verder lezen. Jammer! Bakker verdwijnt voorlopig weer uit mijn particuliere canon.
zaterdag 26 september 2009
Joe Speedboot
Al maanden loop ik in de boekhandel het boek Joe Speedboot voorbij. Ik vermoed dat het vooral komt door het kitscherig voorplat. Na reacties van collega's toch maar eens het boek van Wieringa gelezen: een prachtboek in mooie taal en een meeslepend verhaal. Echt een aanrader. Direct maar Caesarion meegenomen!
Mooi citaat van de rolstoelgekluisterde Fransje: "Het zag eruit als een bedevaart zoals ik door de kamer schoof en ik wist dat ma zou jubelen van weer een wonder als ze het zou zien en Jesaja zou aanhalen, 'de kreupele zal klimmen als een hert en de tong van de stomme zal een vreugderoep aanheffen' enzo, want sommige mensen zien nu eenmaal liever wonderen dan wilskracht."
donderdag 24 september 2009
woensdag 23 september 2009
Parken en Woestijnen: Vasalis en van Oorschot
Met zeer veel genoegen de briefwisseling 1951-1987 gelezen tussen Maria Vasalis en Geert van Oorschot. Twee tegenpolen die elkaar veel te zeggen hadden en die -hoe ouder ze werden- steeds meer meenden tot de kern van hun bestaan en twijfels te geraken. "Toen vare gestorven was zei moeder een keer, wat angstig tegen me: maar hij helpt me nog altijd in mijn mantel..." En: "een aanwezigheid trekt zó langzaam weg -vooral als je zo lang bij elkaar bent en het verdriet neemt aldoor weer andere vormen aan, je kunt niet anders doen dan het zijn gang te laten gaan, je kunt het niet haasten of beïnvloeden." Eens wat anders dan Nel Benschop.
Op weg en dreef
Het cursusjaar is gestart. Academische pabostudenten zijn begonnen: afgelopen week een mooie kick-off meegemaakt, waarin Henk Kip nog eens benadrukte hoe bevoorrecht deze studenten zijn! Intussen is het ontwikkelteam van de academische pabo volop bezig om het programma verder te ontwikkelen. Nieuwe ingrediënten worden in elk geval het project Resultaatgericht Werken, waarvan de kern is dat studenten leren data-driven-teaching te verzorgen en effectieve instructies weten te ontwerpen. In het tweede semester doen we dat aan de hand van door studenten en lectoraat te ontwikkelen vuistregels voor effectieve instructies begrijpend lezen en woordenschat. Op basis van deze vuistregels ontstaan kijkwijzers aan de hand waarvan studenten opnamen van hun instructies in intervisiegroepen kunnen bespreken. Dat betekent dat er geëxperimenteerd gaat worden met een digitale video-toolkit. Een ander initiatief is, om in het tweede opleidingsjaar studenten ervaring te laten opdoen met de kansen van "lopend leren": studenten ontwerpen digitale wandelroutes (bv in musea, langs cultureel erfgoed enz), waarna leerlingen met pda's opdrachtenmakend "tom-tom-achtig" een verkenningstocht maken. (voor een voorbeeld: zie http://www.novomentor.nl/index.php/klant-ervaringen/30-leonardo-afdeling-van-basisschool-de-schakel). We werken daarin samen met Bic-Ta en Novomentor. Jammer dat Jan Zwiers dat niet meemaakt. Had vast mooie ideeën gehad. Op weg naar Texel roept de TomTom regelmatig: "sla hier linksaf". Aanleiding voor kleindochter Tes om consequent te antwoorden: "Niet mij opa!"
Abonneren op:
Posts (Atom)