donderdag 25 februari 2010

In Memoriam


In de nacht van maandag op dinsdag overleed mijn schoonvader. Een nieuwsgierig, weetgierig, betrokken persoon die met het ouder worden vanwege extreme doofheid steeds meer moeite kreeg te communiceren. Niet eenvoudig voor iemand vol verhalen. Zaterdag is de uitvaartplechtigheid. Voor deze eigenzinnige Twent de volgende regels van Wilmink:


Op nen dag dreenk iej gin Grolsch meer....
loop iej nich meer deur de stad.
Al oew'wille en al oew hartzeer
he'j dan had.

Wichter, laandskopn en steedn,
alns wa'j machtig mooi hebt vundn,
tookomstplann en verleedn
goat te grundn.

n Een wil zich nich oavergevn
en mut liedn tot e rust,
n aander means passeert zien leavn
onbewust.
Lao'w der nog meer eenn nemn,
gun oe nog wat zit in t gat:
veur iej t weet kö'j niks meer hebn...
dan he'j t had.

zaterdag 20 februari 2010

vroomroomsyndroom


verhagen
drie jaar haast
moest ik hem verdragen
maxiem
de ziektekiem


woensdag 17 februari 2010

Studiekeuzegesprekken


In concept is vandaag het subsidiedossier Studiekeuzegesprekken voor Surffoundation in de steigers gezet. Vanuit het idee dat een "generieke benadering van alle studenten" niet zal werken, wordt gekozen voor een "op maat aanpak": soms betekent dat naast het maken van een webbased vragenlijst m.b.t. drijfveren, motiatie en wilskracht (voor alle studenten) het maken van online reken- en taaltoetsen, het ondergaan van een cognitieve intelligentietest, het houden van een criteriumgericht interview of een gesprek met ouderejaars studenten. Uit onderzoek blijkt dat het afbreukrisico bij verschillende studentengroepen heel divers is. Deeltijd verkorters haken vooral af omdat de combinatie van studie en werk- en privéverplichtingen een moeilijke is. Studenten met een MBO-achtergrond daarentegen geven vooral aan dat de studie moeilijk is, met name in de onderzoeksmodules. Eind april witte rook.

maandag 15 februari 2010

AMG Schmidt


Gisterenavond naar het laatste deel van de serie rond AMG Schmidt gezien. In tegenstelling tot de recensent van de Volkskrant, ben ik wél positief. Al was het maar om de mooie manier waarop Theo Nijland de rol van Harrie Bannink vertolkte. Maar niet in het minst om de uitvoering van een lied van Schmidt dat ik niet kende, maar me deed denken aan mijn vader: 87 inmiddels en steeds meer tobbend met het zogeheten “woordvindingsprobleem”. Ontroerend.


Ik heb een nummertje gegleden
Van boven naar beneden
En heel wat afgevreeen als het zo uitkwam
Ik heb mensen zien dringen
Voor heel malle dingen
Ik heb van alles gedronken zoals je dat doet
Ik heb dikwijls gedacht
Ik had er meer van verwacht
Maar alles bij elkaar
Was het jofel evengoed
In de poffertjeskraam
pik je een vorkkie mee
En de kop van Jut doet je hijgen
Je voelt je zo thuis als een zeeman op zee
Je kunt niet genoeg van d'r krijgen
En als je denkt dat het eindloos zo door kan gaan
Zie je ineens je familie aan je hoofdkussen staan
Ze kijken met iets van verwachting je aan
En dan zeg je: tja
De kuil wordt gedicht
En je ooms staan d'r bij
In d'r luie zakdoek te snuiten
En jij staat nog eens voor het laatst in de rij
Boven aan de hemelpoort buiten
Dan komt er een man met een sleutelbos aan
Die loopt langs de rij en bij jou blijft hij staan
Dan vraagt ie: wat heb jij beneden gedaan
En dan zeg je: eh ja ik eh..
Ik heb kermis gevierd
Nou ja een beetje langs de baan gezwierd
En wat gezwaaid toen de fanfare voorbij kwam
Oh ja, ik heb ook nog een nummertje gegleden
Van boven naar beneden
En heel wat afgevreeen als het zo uitkwam
Ik heb mensen zien knokken
Om heel kleine brokken
Ik heb veel horen liegen, het schijnt dat dat moet
Ik heb dikwijls gedacht
Ik had er meer van verwacht
Maar alles bij elkaar was het jofel evengoed...

zondag 14 februari 2010

Leiden


Dit weekend in Rotterdam te gast geweest bij kinderen. Zaterdag naar Leiden geweest: een stad die de moeite waard is. Ontmoeting met een praatgrage vrijwilliger in de Pieterkerk. Hoorde ik voor het eerst dat één van de gewoonten van de protestanten ten tijde van de beeldenstormerij het kapothakken van de gedecoreerde grafstenen in de kerken was. Ik meende altijd dat de beschadigingen het gevolg van slijtage was. Gelukkig kende men ook in die tijd het principe van recycling: nogal wat mismaakte en beschadigde grafstenen werden later omgekeerd en bleek dat oudere parchtige stenen verscholen lagen aan de onderkant. Moraal: laat je niet kisten!

woensdag 10 februari 2010

Subdidies


Ja ja.....de subsidieaanvragen Krachtig Meesterschap en Raakpubliek kunnen de deur uit. Intussen samen met de KPC-groep een subsidie-opleiding op maat uitgewerkt (locatie hotel de Valk in Duiven, hoog, pompeus en onnederlands), waardoor er binnen het instituut écht subsidiebeleid zal worden gevoerd. Lijkt interessant. Intussen liggen de volgende dossiers al weer te wachten: intakegesprekkenregeling van Surf/Kennisnet; de innovatieregeling van Kennisnet en de Leadersubsidies. Mooie oefenstof voor de opleiding.

Opbrengstgericht Werken


Studenten van de academische pabo gaan de komende maanden aan de slag met het verbeteren van hun instructiekwaliteit begrijpend lezen en woordenschat. Ter voorbereiding is een kennisgroep van leerkrachten uit het primair onderwijs, deskundigen uit het lectoraat en docenten taal bezig geweest op basis van actueel onderzoek een reader samen te stellen. Op basis van die reader gaan we aan de slag met de ontwikkeling van een KIJKWIJZER. In die kijkwijzer staat een overzichtelijk aantal vuistregels die ontleend zijn aan een literatuurstudie. Vanuit die vuistregels kan doorgeklikt worden naar "zichtbaar gedrag" van leerlingen: wat is het effect van de instructie op kinderen. Vanaf die plek kan worden doorgeklikt naar een digitaal bestand van achtergrondartikelen én kunnen in de toekomst filmpjes met good practice worden bekeken. Vanaf april zullen studenten aan het oefenen gaan met de kijkwijzer en zullen fimpjes monteren en bewerken van hun instructies. De filmpjes zijn bron van intervisie en reflectieactiviteiten. Vanaf dinsdag is een junior-onderzoeker toegevoegd aan het project: Marit zal onderzoekgegevens verzamelen: een nul- en nameting, diepteinterviews met studenten, mentoren, interne opleiders en docenten en leerlingen. Het geheel krijgt vorm!

Cluster 3 en 4 MINOR


Op dit moment leggen we de laatste hand aan een folder voor derdejaarsstudenten én aan de contouren voor een nieuwe minor: de minor cluster 3-4 onderwijs. Al enkele jaren geleden werd vooral via Jan Zwiers contacten gelegd met SOTOG: een schoolbestuur voor het clusteronderwijs. Uit dat contact zijn nieuwe contacten ontstaan, met name met het bestuur de Onderwijsspecialisten. Samen met Johan ten Bok (SOTOG) en Johan van de Weerden (Onderwijsspecialisten) bouwen we iets moois: studenten kunnen vanaf volgend jaar ervaring opdoen, stagelopen en afstuderen in een aantal scholen voor speciaal onderwijs! De inhoudelijke ontwikkeling gebeurt door een collega onderwijskunde ondersteund door het seminarium voor orthopedagogiek. En nu maar hopen dat er interesse is.

woensdag 3 februari 2010

Mediamovies SchoolTV-Weekjournaal


De eerste twee mediamovies van studenten van de academische pabo zijn te bewonderen via de volgende links. Zij maakten de scripts voor de fragmenten met Mr. Right. Komende weken in schooltv-weekjournaal volgen er nog een tiental.



en



maandag 1 februari 2010

23 klanken


Jip heeft zijn eerste rapport. Met trots hebben we er kennis van genomen. Zijn leerkracht meldt: "Jip kent al 23 klanken." Waarmee hij het joch ernstig onderschat. Samen met Jip kwamen we aan tafel al vlug aan veel meer. "Blub-blub, grrrrr, poing-poing...." Gelukkig hebben we in Nederland een goed leerling- en onderwijsvolgsysteem waarmee elk klein stapje in de ontwikkeling van kinderen gearchiveerd, geadministreerd en afgevinkt wordt. Nu nog leerkrachten die weten wát ze archiveren en toetsen en die ook snappen wat het verschil tussen klanken, letters, lettergrepen en klankgroepen is.
Grrrrrr.........