maandag 30 november 2009

Mediadidactiek


Iselinge vraagt een lector Mediadidactiek. Omdat verwacht wordt dat niet iedere mediagoog overtuigd is van nut en noodzaak van een lectoraat in het oosten van het land, hebben de M&C'ers bedacht de advertentietekst te voorzien van een dode link. Dat zal de laatste twijfelaar over de streep trekken: per postduif kunnen ze hun gekalligrafeerde en verzegelde sollicitatiebrief richting oost sturen. De adresgegevens zijn simpel: na het derde maïsveld ter hoogte van keuterboerderij "Het Olijke Stulpje" linksaf. Bode Klaas zal de brieven onder de aandacht van de verantwoordelijken brengen. Na een strenge selectie van brieven zullen kandidaten per dilligence worden opgehaald en zullen zij ontvangen worden in het opkamertje van de directeur, alwaar zij bij den kachel een tevreden pijpje mogen roken.

woensdag 25 november 2009

Complot


Sommige collega's geloven in de meest bizarre complottheorieën. Toen afgelopen vrijdag vanuit België het bericht kwam dat de Nederlands VLAAMSE Accreditatie Organisatie Iselinge geaccrediteerd had, analyseerde Gerald Aalders onnavolgbaar dat het een deal was met de Belgen: zij van Rompuy kwijt, wij geacrrediteerd en opgescheept blijven met JP. Goeie deal.

Op naar Venlo


Morgen naar Venlo treinen. Samen met George van de Open Universiteit ga ik weer aan de slag om subsidies binnen te krijgen. Venlo ligt redelijk tussen Maastricht en Doetinchem. Het museumrestaurant lijkt George wel een mooie ontmoetingsplek. Al Googlend, of goochelend, kom ik er achter dat het Venloos Museum geen museum van zwarthemden of blondpruikers is, maar een collectie Suskes en Wiskes tentoonstelt. Morgen dus: "Subsidiestropen met Sjors bij Sus en Wis." En boven verwachting goed voorbereid: vandaag werden er onverwacht drie afspraken afgezegd. Kon ik eens lekker sociaal doen in de koffiebar op Iselinge. In al die vrije tijd eens studie gemaakt van de kennisbasis taal zoals die in mei voor de pabo's is vastgesteld. Downloaden en zonder nadenken printen maar: komen er meer dan 250 A4'tjes uit de printer rollen. Wat een catalogus: als dat geen indruk op de staatssecretaris maakt. Wat leren die studenten toch veel.

dinsdag 24 november 2009

Is er nog een rugzakje?


Deze week reizend circus: van een cursus bewerken en monteren van videofilmpjes naar het verzorgen van een presentatie mediadidactiek in Apeldoorn. Van de financiele klucht over betaling van lectoren (SKO keurt wel aanvragen goed, maar wel met dichte beurs) naar een vergadering van de ontwikkelgroep academische pabo. In de lokale pers een beetje het accreditatienieuws volgen. Opmerkelijk welk beeld wordt opgeroepen uit verkeerd geïnterpreteerde gegevens. Want als zelfs de NVAO zegt dat je GOED bent, heb je toch wel wat uit te leggen waarom je niettemin reserves houdt. Zie http://www.gelderlander.nl/voorpagina/achterhoek/article5847775.ece

Laat de AOB lekker ranken. Ik was en blijf maar bij het CNV. Morgen maar eens lekker een kop koffie met Jojo drinken.

vrijdag 20 november 2009

Accreditatie: de vlag kan uit!


Bericht van de NVAO:


Natraject pabo's (bijna) afgerond
In juni 2009 heeft de NVAO besloten zeven pabo-opleidingen nog niet te accrediteren om geen twijfel te laten bestaan over de borging van het hbo-niveau.
Bij deze opleidingen zou een "natraject" plaatsvinden in de vorm van een verificatie (zes opleidingen) en een aanvullende beoordeling voor Hogeschool Leiden. Deze trajecten zijn nu (bijna) afgerond. Vanaf volgende week start de formele besluitvormingsfase waarna de desbetreffende pabo's op 2 december een voornemen tot besluit en daarna een definitief besluit van de NVAO kunnen verwachten.
De Hogeschool IPABO Amsterdam Alkmaar heeft vrijdag 20 november 2009 bekend gemaakt dat zij een negatieve beoordeling verwachten. De NVAO kan bevestigen dat het "natraject" tot een negatieve uitslag voor de pabo-opleiding van de Hogeschool IPABO Amsterdam Alkmaar zal leiden en tot zes positieve resultaten (Christelijke Hogeschool Windesheim, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Zuyd, Iselinge Hogeschool en de Marnix Academie). De besluiten zullen in december via de NVAO-website worden gepubliceerd.


Deze ochtend het telefoontje: Iselinge Hogeschool heeft sterk en overtuigend de kwaliteit van de opleiding aangetoond!

Dat werd tijd.

maandag 16 november 2009

Kaart van Jip


Jip stuurt me een kaart: voor OOPA IRIK.
Hij laat me weten dat: JIP IS NAAR N TREINTJ NAAR LIMBURUG WEEST.
Ik vind dat eerder een bewijs van "verloren symboliek" dan de detective van Brown.
Goed gedaan Jip!!

Recept voor een boek


Dit weekend Het Verloren Symbool van Dan Brown gelezen: opnieuw een pageturner, die overigens wel langzaam op gang komt. Opnieuw veel vrijgemetselary, rozenkranserij, tempeliers, geheime genootschappen. Niets nieuws onder de zon dus. Als we nu allemaal zeggen en denken dat het een goed boek is, dan leert de noëtische wetenschap ons dat het inderdaad een goed boek is. Direct op de eerste pagina wordt daarvan al het bewijs geleverd met deze onvergetelijke zin: "Alle rituelen, wetenschap, kunstwerken en monumenten in dit boek bestaan echt."

zaterdag 14 november 2009

De denkende klas


Een dezer dagen zal de advertentie in de Volkskrant verschijnen waarin Iselinge de zoektocht naar een lector mediadidactiek start. Na opmerkingen van het SKO over een ander voorgenomen lectoraat Thinking Skills, hebben we deze week de laatste hand gelegd aan een aangepaste aanvraag onder de nieuwe -door Erik Groot enz bedachte- titel: "De denkende klas". Een mooi onderzoeksprogramma dat zich richt op het didactisch ambacht van de (toekomstig) leerkracht. Met Novementor deze week verkend op welke manier we Mobiel Leren kunnen uitrollen. Voorlopig denken we aan ontsluiting van het cultureel erfgoed in de regio m.b.v. pda's. Samen met studenten en scholen werken aan een steeds dichtere ontsluiting en intussen onderzoek doen naar een kracthig didactisch ondersteunend concept.

woensdag 11 november 2009

Suitable


Je kunt er niet mee in bad: meer dan 1300 bladzijden telt "De geschikte jongen" van Vikram Seth. Een boek over uithuwelijking, sociale status en het Indiase kastensysteem waarom een aantal families uit de upper class wordt gevolgd in de vijftiger jaren. Seth beschrijft de eerste Indiase democratische verkiezingen in 1952, en de wrijvingen tussen Islamitische en Hindoestaande bevolkingsgroepen rond die periode (de spanning tussen Pakistan en India). Een bijzondere leeservaring, met name omdat blijkt hoe weinig je eigenlijk weet van de geschiedenis van India.

maandag 9 november 2009

Mobiel Leren


Vanochtend contact gehad met Rob Nadolski van de Open Universiteit. Hij zal op de conferentie academische pabo van januari aanstaande een inleiding verzorgen over mobile learning. Met Novomentor wordt een praktische workshop voorbereid, aan de hand waarvan studenten, mentoren en directeuren een beeld krijgen van de kracht van mobile learning. De onderzoekspoot van de Open Universiteit (Celstec) is dit jaar begonnen met een onderzoeksprogramma Mobile Learning. Biedt misschien mooie kansen om daarbij aan te sluiten. Opmerkelijke ontmoeting met een IJsselgroepcollega Gerrit van Vembde die al veel ervaring heeft met mobiel lerenprojecten, maar waarvan mij niets bekend was.

woensdag 4 november 2009

Een vage kennis?



Opnieuw -twee keer en scheepsrecht- begonnen aan dossiervorming voor de subsidieregeling Krachtig Meesterschap. Een richtinggevend instellingsplan en uitzicht op nieuwe lectoraten maken dat het eenvoudiger wordt zo'n aanvraag voor te bereiden. Het woord "kennisinstituut" komt langzaamaan tot leven. Duidelijk is dat de IJsselgroep (en dus Iselinge) behoefte hebben aan een van het instellingsplan afgeleid ontwikkel- en onderzoeksprogramma. Met een accent op mediadidactiek, opbrengstgericht werken en "de denkende klas" zal zo'n programma leidend moeten zijn voor het onderzoek doen en ontwikkelen van producten.

Opbrengstgericht werken: het taalproject krijgt langzaamaan vorm. Samen met Mariëlle Dortant en Coby Bos (en binnenkort met twee toegevoegde leerkrachten uit het primair onderwijs) studeren we op instructiehandreikingen begrijpend lezen en woordenschatonderwijs. Een eerste leesmap is samengesteld. Uiteindelijk zal op basis van deze studie een "kijkwijzer" voor en door studenten ontstaan aan de hand waarvan ze in de stage hun instructies begrijpend lezen en woordenschat gerichter kunnen oefenen. Van die instructies maken ze opnamen met behulp van een videotoolkitje. Morgen volgt overleg met de uitvoerder van deze trainingen.

Verder morgen overleg met Johan ten Bok en Eline Splithof over de mogelijkheid een minor te ontwikkelen voor cluster 3 en cluster 4-onderwijs. Veel studenten zullen er een kans in zien om in het speciaal onderwijs te kunnen werken. Besturen van s.o.-scholen boren daarmee een nieuwe kweekvijver aan.