zondag 21 november 2010

Peer-response en procesgerichte didactiek


Uit een ondezoek van SLO blijkt de waarde van de procesgerichte didactiek bij het kinderen leren schrijven van teksten. Kortgezegd: het heeft niet zo veel zin om feedback te geven op een tekst nadat hij afgerond is, beter is het om de tekst te (laten) becommentariëren tijdens het ontstaan ervan. Hoogeveen laat zien dat kinderen onderling zeer wel in staat zijn tot het geven van zinnige feedback. Het effect ervan op de kwaliteit van de tekst is enorm. Dit weekend lees ik Sprookjes en Vertellingen van Willem Wilmink (net verschenen). Een mooi voorbeeld van peer-response is de passage waarin Kees Gerrit ondersteunt in het schrijven van een liefdesbrief die naar Nelly moet worden gestuurd. "En Kees vond dat een liefdesbrief aan Nelly heel goed kon beginnen met: "Lieve Nelly". "Wacht even", zei Gerrit, "ik schrijf het nog niet op. Wat zou je denken van: "Liefste Nelly? Of msschien nog veel beter: "Allerliefste Nelly?""Nee, nee" zei Kees, "dat moet je niet doen. Want dan lijkt het net of je nog mee Nelly's kent, die je allemaal ook heel lief vindt." Dat gaat zo een tijdje door, totdat het eindresultaat er is:


"Lieve Nelly, Gaarne zou ik voor je door het vuur willen gaan. Je haar is als een bloesempracht! Je ogen zijn als goudvissen in de diepe zee. Jij als geheel bent als een vlinder! Vanavond wacht ik op je. Om zeven uur precies. Bij het hek van de Rembrandtschool. Als je niet komt, is mijn leven geen knip voor de neus meer waard. Het beste."


Meesterlijk!


donderdag 18 november 2010

Netwerken


Eindelijk dan een positief advies voor de stuurgroep Cultuurnetwerk over ons plan voor de Cultuurwerkplaats. Afwachten of de Haagse proletenclub besluit om ook dat maar weg te saneren.


Interessanter nog waren de ontmoetingen met onderzoekers van de UVA en van Twente over een bijdrage van Iselinge Hogeschool in research and developmentprogramma's gericht op het rekenonderwijs in basisscholen. Programma's die gericht zijn op ontwerpen van differentiatiescenario's voor leerkrachten én op het ontwerpen van interventiemodellen tijdens het proces van uitrekenen door kinderen.

Met name de UVA met oefenweb.nl en de rekentuin bieden mooie aanknopingspunten voor ontwerp, implementatie en crossmediale ontwikkeling.
Twente wil onderzoek doen naar de didactische toepassing van een intelligente pen. Die pen neemt het denkproces op van kinderen die rekenproblemen oplossen.

maandag 15 november 2010

Nemo: Klokhuis' dag van de vragen


Gisteren met zoon en kleinzoon de Klokhuisdag bezocht in Nemo. Kinderen mochten een vraag stellen, een wetenschapper probeerde daarop antwoord te geven. Jip had bedacht: "Waarom kan een alvleesklier kapot gaan?" Zelfs voor een bestudeerd heerschap een lastige. Gelukkig maakt Nemo een bezoek meer dan waard: zo lang het maar draait en beweegt!

Uithuizig

Deze week veel op pad: morgen op de HAN in Arnhem voor een gesprek met Kennisnet. Woensdag in Utrecht bij het Cultuurnetwerk voor overleg over de Cultuurwerkplaats. Donderdag in Utrecht bij het NWO voor een greet and meet met universiteiten in het kader van een research&developmentprogramma rekenen in het primair onderwijs. Gelukkig eindigen we de week op zijn Portugees.

woensdag 10 november 2010

Toon, de biografie


Afgelopen dagen de door Jacques Klöters geschreven biografie van Toon Hermans gelezen. Met op de achter- en soms voorgrond muziek uit de enkele jaren geleden via Marktplaats voor een appel, een ei en enige ballonnen gekochte dvd-box met zijn verzameld werk. Vlot geschreven! In zijn dankwoord wordt Jan Bank genoemd, de historicus die ooit het probleem van sociale stijgers uitlegde: eenmaal arrivé verkeren ze in kringen waarbinnen ze altijd het idee hebben om net íets beter te moeten presteren. Klöters voert de psycholoog Maslov op en verklaart met zijn "Jonassyndroom" het gedrag van Toon: iemand die op het beslissende moment groei uit de weg gaat, een lager niveau kiest, angst heeft voor wat hij kan, pseudo-domheid en namaaknederigheid vertoont, iemand die zich verdedigt tegen zijn eigen grootheid. Terwijl Amerika voor hem openligt, kiest hij voor Limburg. Veel van zijn liedjes blijven ontroeren.

donderdag 4 november 2010

Een nieuwe website

En verder deze week: het besluit om te bouwen aan een nieuwe website voor de hogeschool én voor de academische pabo is genomen. Na een benchmark waarin onze huidige website slecht scoort (onder andere op gebrek aan interactiviteit), is het hard nodig om een meer eigentijdse etalage te creëren waardoor toekomstige studenten verleid worden in Doetinchem te komen studeren.

Afstudeerwerkstukken


Deze week een "begin" gemaakt met het Iselinge onderzoeks- en ontwikkelprogramma. Voor afstudeerders is het nu mogelijk om af te studeren binnen een Iselinge-inhoudelijk-kader. Dat voorkomt dat in de toekomst het zoveelste werkstuk hoogbegaafdheid of coöperatief leren verschijnt, zonder dat wordt verder gebouwd op eerder werk van studenten. In het onderzoeksprogramma wordt aangesloten bij de speerpunten en de lectoraatsprogramma's van de hogeschool en werken studenten samen in een onderzoeksgroep. Dit jaar een eerste pilot rond twee thema's: effectonderzoek naar denkvaardigheid bij activiteiten rond wetenschap en techniek én een onderzoek naar de bevordering van sentence-combining bij het schrijven van een prentenboek met behulp van storybird.com. Nu nog studenten werven.

Eifoon

Ja ja: als de ijskasten van Iselinge het begeven wordt uiteindelijk een eigen Iphone gekocht: 06-14354332. Internetten waar je maar wilt, rondneuzen in de Appstore, telefoneren met videobeeld....lekker gebruikseenvoudig.